Glikol propylenowy CZYSTOŚĆ USP/EP (1)

Glikol propylenowy CZYSTOŚĆ USP/EP

Ładowanie
CENA: 14,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 24 Godziny

Wybierz opcje

Proszę wybrać opcję!
Waga
  • Anuluj wybór
  • 100g
  • 250g
  • 500g
  • 1kg
  • 5kg
  • szt.
    Ładowanie

    produkt niedostępny w tej liczbie

    dostępna ilość:

    dodano produkt

    przejdź do koszyka

    GLIKOL PROPYLENOWY USP/EP

     E1520 99,93%

     

    CZYSTOŚĆ FARMACEUTYCZNA

    United States Pharmacopeia (USP)

    European Pharmacopoeia (EP)

     

     

     

    OPIS PRODUKTU:

    Glikol propylenowy to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych czyli dioli. W temperaturze pokojowej jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości. Na skalę przemysłową glikol propylenowy otrzymywany jest przez uwodnienie tlenku propylenu. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle i medycynie

    Cząsteczka glikolu propylenowego jest chemicznie obojętna – zwykle nie reaguje z innymi substancjami. Jest to szczególnie przydatne w łączeniu kontrastujących ze sobą pierwiastków. Przy emulgowaniu aktywnych, trudno mieszalnych składników glikol tworzy stabilną, jednorodną ciecz.

     

     

    Glikol propylenowy idealnie nadaje się do tworzenia liquidów - bazy. Jest doskonale mieszalny z gliceryną roślinną i wodą - praktycznie bez ograniczeń.

    Glikol propylenowy jest szeroko stosowany m.in. w przemyśle spożywczym, chemicznym (np. środki higieny i produkty kosmetyczne), w medycynie i farmacji.


    Artykuły spożywcze
    W produkcji żywności glikol propylenowy używany jest jako konserwant lub emulgator oraz jako składnik barwników i aromatów. Jego oznaczenie to E1520.
    Medycyna i farmacja
    Glikol propylenowy stosowany jest w farmacji jako podłoże, czyli płyn, który sam nie ma istotnego działania dla organizmu ale w którym może zostać rozprowadzony składnik czynny leku. Dotyczy to przede wszystkim substancji leczniczych, niedających rozpuścić się w wodzie ale dających się rozprowadzić w glikolu propylenowym. W ten sposób glikol propylenowy może być stosowany w formie preparatu doustnego jak i kremu. W tym ostatnim przypadku jest nanoszony miejscowo na skórę.
    Kosmetyka
    Glikol propylenowy może być używany do produkcji kosmetyków jako rozczynnik nadający kosmetykowi pożądaną konsystencję emulsji oraz jako składnik nawilżający skórę. Glikol propylenowy może znajdować się w:

    • pastach do zębów, oraz płynach do płukania ust,
    • środkach do higieny dłoni, czy ogólnie w środkach czystości,
    • jako składnik główny dezodorantu w sztyfcie,
    • w wielu innych kosmetykach.

    Używany jest także jako nośnik zapachów w olejkach zapachowych oraz w olejkach do masażu.
    Przemysł tytoniowy

    • do regulacji wilgotności tytoniu, w nawilżaczach do tytoniu,
    • jako dodatek do tytoniu fajkowego, zapobiegający jego wysuszeniu.

    W elektronicznych papierosach jest składnikiem większości e-płynów. Pełni rolę rozczynnika nikotyny, a w trakcie czynności e–palenia zostaje zatomizowany, czyli rozpylony jako mgiełka, wraz z nikotyną, gliceryną oraz dodatkami smakowymi, imitując dym papierosowy.
    Pozostałe zastosowania
    Ogólną tendencją w przemyśle jest zastępowanie glikolem propylenowym szkodliwego glikolu etylenowego wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Poza wpływem na zdrowie pozostałe właściwości obu substancji są podobne.

    Glikol propylenowy może być zastosowany przykładowo:

    • w prasie hydraulicznej jako płyn roboczy
    • w systemach chłodzących jako płyn chłodzący (chłodziwo)
    • w technologiach kosmicznych wykorzystywany jest jako chłodziwo lub składnik chłodziwa,
     
    Ze względu na niską toksyczność, glikol propylenowy coraz częściej zastępuje tradycyjnie stosowany w tych płynach glikol etylenowy.

    Inne zastosowania:
    • do produkcji kulek do paintballa, wraz z woskiem i żelatyną
    • do sporządzania tatuaży widocznych w świetle UV
    • do krioprezerwacji (głębokiego ochładzania bez zamrażania) organizmów zwierzęcych

     

     

    Glikol posiada bardzo niski stopień toksyczności (z punktu widzenia toksykologicznego niższy niż ta sama ilość alkoholu). W ciele jest szybko przekształcany w kwas mlekowy (w sposób podobny do przekształcania w mięśniach cukru w energię). W środowisku łatwo ulega biodegradacji

     

     

    Produkt dostępny w opakowaniach 50g, 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg, 10kg, 20kg, 30kg

     

     

    CECHY PRODUKTU:

    Produkt: płynny.

    Opakowanie: zapakowany w opakowanie HDPE z plombą gwarancyjną, oznaczone etykietą z nazwą, składem i terminem przydatności do spożycia